Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W dzisiejszych czasach, gdy praktycznie wszystkie produkty przez okrągły rok dostępne są w sklepach, wciąż warto sięgać po babcine przepisy na przetwory. Są zwykle o wiele smaczniejsze, a przede wszystkim zdrowsze – bez konserwantów i innych sztucznych dodatków. Jak zrobić mięso w słoiku babci, by można przechowywać je dłużej niż kilka dni? Wystarczy poddać je tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 483
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21959
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 483
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21959
Składniki
Umyj i oczyść mięso. Pokrój w dość drobną kostkę. Umieść w odpowiednio dużym naczyniu. Dodaj przyprawy: przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Powtykaj w uzyskaną masę liście laurowe i ziele angielskie. Owiń naczynie folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
Wyjmij z mięsa liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Przełóż mięso do starannie wymytych i wyparzonych słoików. Nie wypełniaj ich do końca. Zakręć szczelnie.
Na dnie odpowiednio dużego garnka ułóż bawełnianą ściereczkę lub gumową wkładkę. Ustaw słoiki w pewnej odległości od siebie (by nie stykały się podczas pasteryzacji). Zalej wodą w temperaturze pokojowej do wysokości ¾ słoików. Zagotuj wodę. Gotuj na średnim ogniu (tak, by woda utrzymała temperaturę około 100°C) przez około półtorej godziny. Po tym czasie wyłącz palnik i pozostaw słoiki w wodzie do wystudzenia. Po 24 godzinach powtórz proces pasteryzacji. Tym razem gotuj mięso przez pół godziny. Powtórz całą procedurę po kolejnej dobie.
Trzykrotnie zapasteryzowane mięso w słoiku możesz przechowywać w temperaturze pokojowej nawet przez kilkanaście miesięcy.