Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W dzisiejszych czasach, gdy praktycznie wszystkie produkty przez okrągły rok dostępne są w sklepach, wciąż warto sięgać po babcine przepisy na przetwory. Są zwykle o wiele smaczniejsze, a przede wszystkim zdrowsze – bez konserwantów i innych sztucznych dodatków. Jak zrobić mięso w słoiku babci, by można przechowywać je dłużej niż kilka dni? Wystarczy poddać je tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji.
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 123
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 332
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 123
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 332
Składniki
Umyj i oczyść mięso. Pokrój w dość drobną kostkę. Umieść w odpowiednio dużym naczyniu. Dodaj przyprawy: przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Powtykaj w uzyskaną masę liście laurowe i ziele angielskie. Owiń naczynie folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
Wyjmij z mięsa liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj. Przełóż mięso do starannie wymytych i wyparzonych słoików. Nie wypełniaj ich do końca. Zakręć szczelnie.
Na dnie odpowiednio dużego garnka ułóż bawełnianą ściereczkę lub gumową wkładkę. Ustaw słoiki w pewnej odległości od siebie (by nie stykały się podczas pasteryzacji). Zalej wodą w temperaturze pokojowej do wysokości ¾ słoików. Zagotuj wodę. Gotuj na średnim ogniu (tak, by woda utrzymała temperaturę około 100°C) przez około półtorej godziny. Po tym czasie wyłącz palnik i pozostaw słoiki w wodzie do wystudzenia. Po 24 godzinach powtórz proces pasteryzacji. Tym razem gotuj mięso przez pół godziny. Powtórz całą procedurę po kolejnej dobie.
Trzykrotnie zapasteryzowane mięso w słoiku możesz przechowywać w temperaturze pokojowej nawet przez kilkanaście miesięcy.