Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny dodatek do schabowego i nie tylko
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 160
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 58
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 160
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 58
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Składniki
Kapustę obieramy z wierzchnich, mocno zielonych liści i dość drobno ją szatkujmy. Przekładamy do garnka od czasu do czasu przesypując ją delikatnie solą
Zalewamy 2-3 szklankami wody i gotujemy ok 20 minut, aż kapusta zmięknie
Boczek drobno kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Jeśli jest chudy i nie puści zbyt dużo tłuszczu podlewamy go olejem ( ok 2 łyżki )
Do podsmażonego boczku dodajemy posiekaną cebulę i smażymy razem, aż cebula zmięknie
Boczek z cebulą przekładamy do kapusty i gotujemy razem ok 15 minut
Po tym czasie doprawiamy pieprzem, majerankiem ( niepełna łyżeczka ), sokiem z cytryny ( ilość zależy od naszych upodobań i kapusty - moja była słodka, wiec zużyłam sok z połówki cytryny, ale komuś może odpowiadać bardziej słodka, więc sokiem doprawiamy wg własnego uznania ) i ewentualnie dosalamy
Dodajemy przecier i jeszcze chwilę razem gotujemy
Kapusta doskonała do schabowego, ale i solo lub z dodatkiem pieczywa. Lepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się "przegryzą "
Więcej szczegółów i inne przepisy znajdziesz na moim blogu. Link poniżej