Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Owocowa galantyna"
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 117
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 139
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 312
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 117
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 139
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 312
Składniki
Kurczaka spraw i natnij go wzdłuż kręgosłupa. Oddziel skórę wraz z mięsem, zaczynając od kości obojczykowej. Płat oczyść, a następnie w wytrybuj udka.
Okrawki mięsa razem z filetem zmiksuj z rozmoczoną w śmietanie chałką. Wymieszaj z rodzynkami, chrzanem, drobno pokrojonymi śliwkami oraz żółtkami. Dopraw solą i pieprzem. Połącz z pianą ubitą z białek.
Rozsmaruj masę na płacie mięsa ze skórą, po czym zwiń go w roladę. Warzywa oczyść, zalej wrzątkiem i ugotuj razem z kośćmi. Po 20 minutach przecedź wywar i włóż do niego galantynę. Gotuj 50 minut na wolnym ogniu. Gotową ułóż na półmisku.
Klarowny wywar połącz z koncentratem pomidorowym i białkiem. Zagotuj, stale ubijając trzepaczką. Na koniec dodaj namoczoną w małej ilości wody żelatynę i wymieszaj.
Zalej galantynę tężejącą galaretą. Gdy już całkowicie zastygnie, udekoruj ją majonezem, żurawiną i pokrojonymi cytrusami.Źródło: Kurier TV