Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki pasztecik to niebo w gębie , smaczny i pachnący.
Garnek, duża patelnia, waga kuchenna, nóż, łyżka stołowa, cedzak, maszynka do mielenia, foremki aluminiowe lub keskówki
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 87
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 759
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4371
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 87
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 759
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4371
Składniki
Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju w patelni do miękkości. Wątróbkę sparzamy przez 15 minut w gorącej wodzie, odcedzamy. Cebulę i czosnek kroimy w paski, wlewamy na patelnię olej ( 2-3 łyżki ) i smażymy na złoty kolor.
Przestudzone mięso, wątrobę i cebulę mielimy przez maszynkę o małych oczkach. Bułkę moczymy w zimnej wodzie, następnie wyciskamy i także mielimy w maszynce. Dodajemy przyprawy do smaku, pieprz, sól, jajka i wyrabiamy mięso na jednolitą masę.
Gotową masę wkładamy do wąskich foremek aluminiowych lub do blaszek keksówek wysmarowanych smalcem. Posypujemy kminkiem ( możemy też posypać lekko mieloną papryką ) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 2 godzin w temperaturze 175 - 180 C.
Rada : Można do masy pasztetowej dodać trochę całego lub mielonego kminku, będzie miał ładny aromat.
Życzę smacznego !