Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet domowy pieczony z łopatki wieprzowej z dodatkiem wątróbki i boczku jest kremowy oraz pyszny. Świetnie sprawdza się na święta, ale nie tylko. Dodatek warzyw sprawia, że jest jeszcze bardziej aromatyczny.
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 84
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 726
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4371
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 84
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 726
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4371
Składniki
Najpierw przygotuj mięso. Łopatkę wieprzową obmyj, osusz, a następnie podziel na średnie kawałki. Boczek lub słoninę przekrój na mniejsze części. Umieść mięso w dużym garnku. Zalej wodą. Obierz pietruszkę, marchewki i seler. Podziel na mniejsze części. Dodaj do mięsa. Całość zagotuj wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz moc palnika i duś tak przez 30 minut. Warzywa powinny być miękkie po tym czasie, więc wyjmij je z garnka. Resztę mięsa gotuj do miękkości.
5 minut przed wyjęciem mięsa, dodaj umytą i osuszoną wątróbkę. Duś jeszcze chwilę. Mięso powinno teraz ostygnąć. Wystudzone pokrój na drobniejsze kawałki i zmiel wraz z warzywami. Do masy dodaj sól, pieprz i rozmaryn.
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę z odrobiną soli. Do mięsa i warzyw dodaj najpierw żółtka, zamieszaj, a następnie delikatnie wmieszaj białka. Masę wyrabiaj przez 5 minut rękoma, a także posmakuj. Jeśli jest za mało doprawiona, dodaj ponownie sól, pieprz i rozmaryn. Przełóż masę do keksówki. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez około 50-60 minut aż góra się zarumieni.