Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-12-2020
U mnie często zostaje mięso z rosołu i trzeba go jakoś zagospodarować. Przyznam, że najczęściej robię z niego pasztet albo nadziewany mięsem warkocz z ciasta francuskiego. Dzisiaj podrzucam Wam przepis na pasztet, myślę że chętnie skorzystacie, w końcu zbliża się Boże Narodzenie i domowego pasztetu nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9592
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1107
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 210
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20894
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9592
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1107
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 210
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20894
Składniki
Mięso z rosołu studzimy, oddzielamy od kości. Po tym zabiegu zostaje nam 1 kg mięsa, które mielimy wraz ugotowaną marchewką. Dodajemy jajka, kaszę mannę, posiekane orzechy włoskie. Całość wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy do lodówki. W tym czasie obieramy czosnek i cebulę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę a cebulę w piórka. Rozdrobnione warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek. Przestudzone łączymy z masą mięsną. Na samym końcu do miski powoli wlewamy rosół. Masę wyrabiamy delikatnie dłonią, aby była jednolita, doprawiamy solą i pieprzem.
Dwie foremki (keksówki) o wymiarach 27,5 cm x 8,5 cm natłuszczamy oliwą, oprószamy bułką tartą. Do każdej formy wkładamy połowę przygotowanej masy mięsnej i rozprowadzamy równomiernie na całej szerokości blaszki. Tak przygotowany pasztet smarujemy odrobiną oliwy. Wierzch jednego dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych a drugiego plastrami sera Halloumi. Przed włożeniem do piekarnika obie blaszki nakrywamy folią aluminiową. Pasztet pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut, następnie zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy pasztet przez 20 minut. Smacznego.