Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest to trudnym zadaniem. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso oraz kilka tanich warzyw. Sekret idealnego smaku tkwi również w odpowiednio dobranych przyprawach. Poznaj przepis na tradycyjny i prosty w przygotowaniu pasztet drobiowy z dodatkiem podrobów. Receptura pochodzi ze starego zeszytu i do dziś zachwyca wszystkich smakoszy. Gwarantujemy, że nie pożałujesz odtworzenia naszego przepisu na domowy pasztet drobiowy.
Jeśli jesteś jedną z tych osób, które dbają o to, aby w kuchni nic się nie zmarnowało, postaw na przepis na pasztet drobiowy z mięsa z rosołu. Również wyjdzie pyszny i delikatny, a ty oszczędzisz pieniądze. Wystarczy, że część mięsa, które dodajesz do domowego pasztetu, zastąpisz obranym kurczakiem z zupy. Pamiętaj, że nie musisz go już gotować, wystarczy, że dorzucisz go do masy, tuż przed mieleniem.
Pasztet drobiowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Możesz także zaserwować go na wielkanocnym lub bożonarodzeniowym stole. Świetnie pasować będzie do niego dżem żurawinowy. Delikatne mięso możesz połączyć z wyrazistym sosem chrzanowym, w tej wersji idealnie sprawdzi się podczas Wielkanocy.
Jeśli nie chcesz, aby pasztet się kruszył lub wyszedł suchy, powinieneś unikać tych błędów. Najczęstszym z nich jest zbyt długie pieczenie pasztetu, lub ustawienie za wysokiej temperatury. Warto pamiętać, aby podążać za wskazówkami, które znajdują się w przepisie na domowy pasztet drobiowy. Należy także pamiętać, że pasztet powinien zawierać nie tylko chude, ale i nieco tłustsze mięso, dlatego warto dodać do niego udka z kurczaka.
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 143
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 143
Składniki
Przygotowanie pasztetu drobiowego rozpocznij od pokrojenia mięsa na małe kawałki, włóż do garnka wraz z podrobami, zalej wodą i dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa (seler, marchewkę, pietruszkę, cebulę) obierz, pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się mięsa. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do garnka. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez około godzinę (wszystkie składniki powinny być zanurzone w wodzie).
Przed końcem gotowania dodaj czerstwe pieczywo i poczekaj, aż zmięknie. Odlej bulion do osobnego naczynia (możesz go później wykorzystać do zrobienia zupy). Mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia.
Do miski ze mielonym mięsem wbij 4 jajka, dorzuć słodką i ostrą paprykę, lubczyk, całość dopraw również solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy użyciu dłoni.
Keksówki wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż mięso do formy. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ponad godzinę.