Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret idealnego smaku tkwi również w odpowiednio dobranych przyprawach. Poznajcie przepis na tradycyjny i prosty w przygotowaniu pasztet drobiowy z dodatkiem wieprzowiny. Receptura pochodzi ze starego zeszytu i do dziś zachwyca wszystkich smakoszy. Gwarantujemy, że nie pożałujecie.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1254
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1033
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1254
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1033
Składniki
Mięso wieprzowe pokrój na małe kawałki, włóż do garnka, zalej wodą i dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa (seler, marchewkę, pietruszkę, cebulę) obierz, pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się mięsa. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do garnka. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez około godzinę (wszystkie składniki powinny być zanurzone w wodzie).
Po godzinie dodaj do garnka podroby i mięso drobiowe. Gotuj całość przez kolejne 30 minut. Przed końcem gotowania dodaj czerstwe pieczywo i poczekaj aż zmięknie. Odlej bulion do osobnego naczynia (możesz go później wykorzystać do zrobienia zupy). Mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia.
Do miski ze mielonym mięsem wbij 4 jajka, całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy użyciu dłoni.
Keksówkę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Przełóż mięso do formy. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ponad godzinę.