Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obalam stereotypowe myślenie, że pasztet pieczemy tylko na święta ;) Pasztet drobiowy w boczku to fenomenalna i smaczna propozycja również na co dzień.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 482
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 821
Składniki
Warzywa obieramy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do gotującej wody wrzucamy umyte ćwiartki kurczaka. Gotujemy około 20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i lubczyk. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Mięso powinno być miękkie i łatwo odchodzić od kości. Ugotowanego kurczaka i warzywa wyciągamy, pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone mięso oddzielamy od kości.
Wątróbkę oczyszczamy i obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażymy około 10 minut na średnim ogniu.
Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dobrze namoczoną bułkę wyciskamy z nadmiaru płynu.
Za pomocą maszynki do mielenia mięsa mielimy: wątróbkę, mięso, warzywa, czosnek i bułkę. Do powstałej masy dodajemy jajka, około 50 ml wywaru z gotowania mięsa, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą.
Foremkę (u mnie o wymiarach 30 cm x 8 cm x 6 cm) dokładnie smarujemy smalcem. Wykładamy ją plastrami boczku w taki sposób, aby na zewnątrz zostały kawałki, które przykryją wierzch pasztetu. Wypełniamy mięsną masą i przykrywamy boczkiem.
Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) przez około godzinę. Pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy wyciągamy z formy. Smacznego ;)
P.S. Ja przygotowałam pasztet od początku, ale śmiało możecie wykorzystać do niego mięso i warzywa z rosołu.