Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pasztet królewski z suszonymi śliwkami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12622
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1432
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13727
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5766
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12622
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1432
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13727
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5766
Składniki
Wątróbkę pokrój w kostkę, zalej mlekiem i odstaw na 2 godziny. Śliwki zalej wrzątkiem, po paru minutach odsącz, pokrój na mniejsze kawałki. Łopatkę, podgardle, cielęcinę i połowę słoniny pokrój, oprósz solą i zrumień na rozgrzanym oleju. Dodaj grubo pokrojoną cebulę. Całość przykryj i duś, aż mięso puści sok.
Wówczas wsyp ziele angielskie, liście laurowe i świeżo mielony pieprz. Zalej 3 szklankami wody i duś przez godzinę. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj wątróbkę i bułkę. Duś, aż bułka wchłonie cały płyn. Następnie wystudź i trzykrotnie zmiel.
Masę przypraw gałką muszkatołową. Wbij jajka, dodaj śliwki i dokładnie wymieszaj. Foremkę wysmaruj olejem. Przełóż do nich masę i mocno ją ubij, stukając foremkami o blat stołu. Wetknij śliwki. Piecz 50 minut w temperaturze 200° C.Źródło: Na żywo