Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiecie co ? nie lubię jak jedzenie się marnuje dlatego podam wam świetny przepis na pasztet z mięsa z rosołu, może ktoś zechce skorzystać jest bardzo prosty w wykonaniu a już nie wspomnę jak szybko znika
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 331
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2757
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 895
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1651
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14445
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 331
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2757
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 895
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1651
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14445
Składniki
Wyjąć mięso z rosołu wraz z warzywami i ostudzić następnie oczyścić z kości. Wszystkie mięso razem z warzywami zmielić maszynką o sitku z drobnymi oczkami, przygotować również rosół może być lekko ciepły
Do zmielonego mięsa z warzywami wbić całe jajka, wsypać kaszę manną, paprykę słodką, oba rodzaje pieprzu można dodać do smaku soli tak mniej więcej pół łyżeczki oraz wlać przygotowany rosół. Całość dokładnie wymieszać i za pomocą ręki pomasować masę, na koniec wsypać czosnek granulowany i także dokładnie wymieszać, konsystencja powinna być luźna
Jak mamy już przygotowaną masę na pasztet wtedy do blaszek 23 na 10 ( mi wyszły dwie ) wlać po 2 - 3 łyżki oleju, przełożyć masę mięsno - warzywną wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni piec 1,5 godziny do ładnego zarumienienia. Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, po ostygnięciu wstawić do lodówki aby się związał
Po wyjęciu z lodówki ( u mnie stał całą noc ) pasztet bez problemu wyciąga się z foremki, bardzo dobrze się kroi nie jest suchy a bardzo wilgotny kroi się bez łamania można również smarować na kanapkę konsystencja jest idealna. Taki pasztet nadaje się na śniadanie a nawet kolację, dodatkowo można do niego podać ogórka, pomidora czy kto co lubi. Polecam serdecznie wykorzystanie mięsa z rosołu na pasztet wtedy nic się nie zmarnuje