Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet pieczarkowo- jajeczny czyli smakowity dodatek do kanapek na śniadanie i kolację a do tego banalnie prosty w przygotowaniu.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 300
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 84
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 300
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 84
Składniki
Obraną cebulę drobno siekamy, umyte i osuszone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanym oleju rumienimy posiekaną cebulę od czasu do czasu mieszamy, dodajemy pieczarki i całość podsmażamy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje, usmażone pieczarki z cebulą odstawiamy z ognia i przestudzamy.
Natkę pietruszki oraz szczypiorek drobno siekamy. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka również drobno siekamy.
Do dużej miski wrzucamy posiekane jajka i pieczarki z cebulką, posiekaną zieleninę oraz surowe jajka, dodajemy majonez oraz śmietanę, wsypujemy przyprawy: ostrą paprykę, suszoną bazylię, ziołowy pieprz, suszony majeranek oraz słodką paprykę. Na końcu dodajemy bułkę tartą, całość doprawiamy sporą szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i bardzo starannie mieszamy. Do posmarowanej tłuszczem formy keksowej przekładamy farsz pieczarkowo-jajeczny i dokładnie go rozprowadzamy. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 60 minut, po upieczeniu przestudzamy i wstawiamy do lodówki.