Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pasztet tradycyjny"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Składniki
Wieprzowinę ugotuj z przyprawami. W rondlu na maśle zeszklij pokrojoną w grube plastry cebulę, włóż pokrojoną cielęcinę i 10 dag pokrojonej słoniny, duś ok. 20 min, po czym dodaj wątróbki oraz wieprzowinę ze szkl. wywaru. Gotuj 5 min. Schłodź, zmiel 3 razy. Dopraw, wbij jajka, wyrób masę.
Formę natłuść, wysyp bułką, wyłóż paskami z reszty słoniny (5 dag), napełnij masą, nakryj folią, piecz ok. 50 min w temp. 180°C. Pasztet możesz posypać posiekanymi ziołami.
<strong>Pasztet tradycyjny - przepis II</strong>
60 dag wieprzowiny, 25 dag wątróbek, 20 dag słoniny. Do gotowania mięsa: 3 listki laurowe, pieprz, ziele ang., 3 jajka, cebula, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 5 dag masła, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, ew. do dekoracji mieszanka posiekanych ziół.
Wieprzowinę ugotuj z przyprawami. W rondlu na maśle zeszklij pokrojoną w grube plastry cebulę, włóż 15 dag pokrojonej słoniny, podduś ok. 15 min, po czym dodaj wątróbki oraz ugotowaną wieprzowinę ze szkl. wywaru. Gotuj 5 min. Schłodź, zmiel 3 razy. Dopraw, wbij jajka, wyrób masę.
Formę do pasztetu natłuść, wysyp ją bułką tartą, wyłóż cienkimi paskami pozostałej słoniny (5 dag), napełnij masą, przykryj folią, piecz ok. 50 min w temp. 180°C. Pasztet możesz posypać posiekanymi ziołami.Źródło: Świat kobiety