Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny, soczysty pasztet, polecam :)
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1853
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1853
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 50
Składniki
Mięsa, skórki, cebulę, suszoną włoszczyznę, domową pastę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe zalewamy wodą (2 litry), dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy do miękkości mięs.
Wątróbki kacze parzymy 15 - 20 minut w gorącym wywarze.
Po ugotowaniu się mięs, wyjmujemy je do misy i studzimy.
Ostudzone mięsa wraz z wątróbkami mielimy przez sitko 2,5 mm.
Do zmielonych składników dodajemy ubitą pianę z białek, bułkę tartą i pozostałe przyprawy, wszystkie składniki dobrze mieszamy.
Gotowy farsz na pasztet.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie pasztet, równamy wierzch. Bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy dobrze stuknąć na czymś twardym, po to żeby mięso w formie dobrze się ułożyło. Na wierzch pasztetu układamy cienkie paski słoniny. posypujemy gniecionym kolorowym pieprzem i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Upieczony pasztet studzimy, wyjmujemy z formy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Pasztet w przekroju.
Smacznego :)