Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny, soczysty pasztet, polecam :)
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 25
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21659
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 25
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21659
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Mięsa, skórki, cebulę, suszoną włoszczyznę, domową pastę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe zalewamy wodą (2 litry), dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy do miękkości mięs.
Wątróbki kacze parzymy 15 - 20 minut w gorącym wywarze.
Po ugotowaniu się mięs, wyjmujemy je do misy i studzimy.
Ostudzone mięsa wraz z wątróbkami mielimy przez sitko 2,5 mm.
Do zmielonych składników dodajemy ubitą pianę z białek, bułkę tartą i pozostałe przyprawy, wszystkie składniki dobrze mieszamy.
Gotowy farsz na pasztet.
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie pasztet, równamy wierzch. Bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy dobrze stuknąć na czymś twardym, po to żeby mięso w formie dobrze się ułożyło. Na wierzch pasztetu układamy cienkie paski słoniny. posypujemy gniecionym kolorowym pieprzem i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Upieczony pasztet studzimy, wyjmujemy z formy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Pasztet w przekroju.
Smacznego :)