Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet zrobiony z wieprzowej golonki, serc i wątróbek z indyka. Pasztet za pasteryzowany w słoiczkach 350 ml.
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 39
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20436
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 370
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 39
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20436
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 370
Składniki
Z wymytej golonki wycinamy kość, mięso ze skórą kroimy w większe kawałki. Serca płuczemy w zimnej wodzie. Mięso z golonki i serca zalewamy wodą, dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy 2 godziny. Po 90 minutach gotowania dodajemy marchew, korzeń pietruszki i cebulę przekrojoną na połowę.Ugotowane mięsa studzimy a w oddzielnym garnczku opłukane wątróbki zalewamy wrzącym wywarem i parzymy 20 minut. Wątróbki najlepiej pokroić w mniejsze kawałki. Suche bułki moczymy w pozostałym wywarze, namoczone odciskamy. Ostudzone mięsa, wątróbki i warzywa mielimy przez sito 2,5 mm. Do zmielonych składników dodajemy szklankę wywaru (250 ml) i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Wymieszany farsz dodatkowo rozdrabniamy jeszcze blenderem na papkę. Gotowym farszem napełniamy słoiczki. Słoiczki z pasztetem pasteryzujemy 40 minut w 100 stopniach Celsjusza, po 24 godzinach 30 minut w tej samej temperaturze. Ostudzone słoiczki przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!