Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliżają się jesienne chłody a wraz z nimi apetyt na pyszne pasztety.
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 87
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 741
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4371
Marchewka z groszkiem zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynk...
Odsłon: 87
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 741
Rosół przygotowany na pieczonym mięsie ma zdecydowanie więcej aromatu i dużo...
Odsłon: 4371
Składniki
Do garnka dałam mięsa,warzywa i przyprawy i ugotowałam jak zwykły rosół. Wątróbka kacza nie "rozpływa" się tak jak kurza więc można ją gotować razem- rosół będzie klarowny. Po 1,5 h wszystko będzie mięciutkie. Rosół można wykorzystać jako bazę zupy- ja planuję pomidorówkę.
Użyłam także ugotowanych warzyw jak i skórę z nóżek- to jedyna tłusta rzecz w tym pasztecie- a musi być coś odrobinę tłustego.
Mięso przepuściłam dwa razy przez maszynkę do mielenia z drobnym oczkiem. Można doprawiać, dużo pieprzu, odrobina majeranku, gałki i suszonego czosnku i jeszcze sól do smaku. Używam kaszy manny jako czynnik scalający pasztet- nie dominuje w smaku tak jak bułka. Dolałam jeszcze niecałą szklankę wywaru z gotowania. Masę trzeba wymieszać i dodać dwa jaja i jeszcze raz wymieszać. Nakłada się do wysmarowanej tłuszczem formy , obsypaną bułka tartą- to jest porcja na keksówkę. Piekłam 1,h przykryty kawałkiem papieru do pieczenia i jeszcze 15 minut bez papieru - do zrumienienia.
Smacznego :)