Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały pasztet z kaszy gryczanej, pieczarek i papryki. W wersji dla jarosza może być podany z sosem np. grzybowym. W wersji dla "mięsożerców" może być dodatkiem do dań mięsnych.
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 8116
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 42
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 8116
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 42
Składniki
Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu, wrzucamy pieczarki i na małym ogniu /często mieszając/podgrzewamy tak długo aż puszczą sok. Dodajemy cebulę, przykrywamy i dusimy do miękkości. Następnie pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy bez przykrycia do czasu aż sok odparuje.
Kaszę gryczaną /1 szklanka suchej kaszy/ zalewamy wodą /2 szklanki/, solimy i gotujemy do miękkości - ok. 15 min - do czasy aż wchłonie całą wodę. Odstawiamy by lekko wystygła. Do kaszy dodajemy pieczarki, posiekaną zieleninę i doprawiamy do smaku papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem.
Wszystko razem blendujemy. Wbijamy jajko i dodajemy pokrojoną w małą kostkę żółtą paprykę. Masę dokładnie wyrabiamy.
Małą keksówkę natłuszczamy, przekładamy do niej przygotowaną masę pasztetową i wyrównujemy. Wierzch oprószamy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 60 min.