Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pasztet z królika"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Składniki
Marchewkę i pietruszkę pokrój w kawałki. Cebulę pokrój w ćwiartki. Umytego królika podziel na mniejsze kawałki. Boczek pokrój w kostkę.
Zrumień boczek na mocno rozgrzanym oleju. Dodaj cebulę i smaż razem ok. 3 min. Do dużego garnka włóż królika, dodaj ziele angielskie, listki laurowe, warzywa, przesmażony boczek wraz z cebulką. Wlej 1 l wrzącej wody oraz wino, przykryj i duś ok. 1 godz. Na ok. 20 min przed końcem gotowania dodaj wątróbkę.
Gdy mięso będzie już miękkie, zdejmij z ognia, wystudź. Mięso królika oddziel od kości, włóż z powrotem do garnka, dodaj kajzerkę, odstaw, by całość dobrze wystygła.
Zawartość garnka zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do masy dodaj jajka, majeranek, gałkę oraz paprykę, starannie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podłużną foremkę wysmaruj masłem.
Przełóż do niej masę mięsną, wierzch wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C, piecz ok. 60 minut.
Fot. 123Rf/Picsel (3)Źródło: Świat i Ludzie