Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostaje wam mięso z gotowanego rosołu ? Jeżeli tak a nie wiecie jak go wykorzystać podam wam przepis na przepyszny pasztet pieczony tym razem z samego mięsa indyczego a właściwie ze skrzydeł
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1856
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4776
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1856
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4776
Składniki
Wyjęte z rosołu i ostudzone mięso z indyka razem ze skórą oddzielić od kości dodając do niego warzywa z rosołu. Następnie całość zmielić maszynką o drobnym sitku, do zmielonego mięsa z warzywami wlać 7 chochli rosołu jak mniejsze chochle to więcej płynu, wsypać wszystkie przyprawy, wbić dwa całe jajka oraz wsypać bułkę tartą i całość wymieszać łyżką do dokładnego połączenia się w jedną całość
Jak już mamy wyrobioną masę na pasztet do dowolnej foremki lub naczynia żaroodpornego na dno wlać 3 łyżki oleju i rozprowadzić po całej blaszce, przełożyć przygotowany pasztet wyrównując wierzch i polać dwoma łyżkami oleju rozsmarowując po całym pasztecie. Gotowy wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 200 stopni i piec 1,5 godziny plus dziesięć minut na rozgrzanie w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu i boków. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić na noc wstawić zimny do lodówki
Upieczony wystudzony i schłodzony pasztet bardzo dobrze się kroi nie jest suchy lecz bardzo fajnie wilgotny, na kanapki nadaje się do krojenia jak również do posmarowania. Dodatkiem do kanapek z takim pasztetem może być pomidor, ogórek, cebula czy kto z czym będzie miał ochotę. Polecam wykorzystanie mięsa z rosołu właśnie w ten sposób piec pasztety a nawet doprawić przełożyć w słoiki i za pasteryzować