Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z polenty smakuje wyśmienicie zarówno na zimno jak i gorąco. Po wystudzeniu można pokroić go w grube plastry i odsmażyć na patelni grillowej. W każdej formie smakuje wybornie.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 277
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2200
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2090
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 565
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 277
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2200
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2090
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 565
Składniki
Jest wiele sposobów gotowania polenty. Najbardziej popularne to wsypanie kaszki na wrzątek i jej wolne gotowanie przez około godzinę ciągle mieszając, by się nie przypaliła. Drugi sposób to wymieszanie kaszki w zimnej wodzie i również wolne gotowanie przez około godzinę ciągle mieszając. Dla mniej wprawionych polecam drugi sposób, by uzyskać gładką konsystencję bez grudek. Do ugotowanej jeszcze gorącej polenty dodajemy masło i starty ser, mieszamy. Foremkę wykładamy plasterkami szynki, wlewamy połowę polenty, układamy na niej marchewki i groszek, wylewamy resztę polenty. Wierzch przykrywamy szynką. Pieczemy 30-45 minut w 170 stopniach C. Polentę możemy podawać na gorąco. By na gorąco dobrze się kroiła po upieczeniu należy dać jej około 20 minut by odpoczęła. Świetnie smakuje na zimno podana z np. z salsą pomidorową. Można pokroić również ją na grube plasterki i podsmażyć na patelni grillowej lub grillu.