Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z polenty smakuje wyśmienicie zarówno na zimno jak i gorąco. Po wystudzeniu można pokroić go w grube plastry i odsmażyć na patelni grillowej. W każdej formie smakuje wybornie.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12104
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2118
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 207
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12104
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2118
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 207
Składniki
Jest wiele sposobów gotowania polenty. Najbardziej popularne to wsypanie kaszki na wrzątek i jej wolne gotowanie przez około godzinę ciągle mieszając, by się nie przypaliła. Drugi sposób to wymieszanie kaszki w zimnej wodzie i również wolne gotowanie przez około godzinę ciągle mieszając. Dla mniej wprawionych polecam drugi sposób, by uzyskać gładką konsystencję bez grudek. Do ugotowanej jeszcze gorącej polenty dodajemy masło i starty ser, mieszamy. Foremkę wykładamy plasterkami szynki, wlewamy połowę polenty, układamy na niej marchewki i groszek, wylewamy resztę polenty. Wierzch przykrywamy szynką. Pieczemy 30-45 minut w 170 stopniach C. Polentę możemy podawać na gorąco. By na gorąco dobrze się kroiła po upieczeniu należy dać jej około 20 minut by odpoczęła. Świetnie smakuje na zimno podana z np. z salsą pomidorową. Można pokroić również ją na grube plasterki i podsmażyć na patelni grillowej lub grillu.