Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W cieście francuskim pod stojącym beszamelem.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1582
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231996
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5079
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1582
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231996
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5079
Składniki
Ciasto francuskie włożyłam do naczynia do zapiekania i przycięłam je do niego.
Pokrojone białe części porów ugotowałam w mleku i wodzie, z dodatkiem soli i gałki muszkatołowej- od siebie dodałam jeszcze chili. Ułożyłam warstwę porów i dodałam ser feta, w oryginalnej wersji powinien być ser żółty.
Zrobiłam stojący beszamel- pod ta nazwa kryje się beszamel z dodatkiem sera lub żółtek, lub z jednym i drugim. W rondelku rozpuściłam masło, dodałam mąkę, pomieszałam aż masa będzie jednolita a potem stopniowo dolewałam mleko- ciągle mieszając. Na koniec rozpuściłam w beszamelu dwa gatunki sera. Dodałam jeszcze sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Jeśli robimy beszamel z żółtkiem, to trzeba zdjąć go z ognia. Zamiast beszamelu można na pory położyć plasterki sera. A zamiast ciasta francuskiego można zrobić kruche.
Zapiekankę zapiekałam 45 minut 185 stopniach. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego :)
:D