Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet z udek kurczaka to bardzo smaczna i wygodna forma smarowidła. Pasztet ze słoikiem możesz wziąć na piknik lub podarować wielbicielowi domowych wyrobów. Pasztet ma fantastyczną konsystencję dzięki dodaniu boczku, a przyprawy zapewniają świetny smak.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1066
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 978
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1066
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 978
Składniki
Obierz cebule i potnij w ósemki. Umyj i osusz udka oraz wątróbkę, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Boczek także pokrój na mniejsze fragmenty. Cebulę wraz z udkami i boczkiem włóż do garnka, dodaj kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 goździki i tyle samo liści laurowych. Wsyp majeranek i zalej całość wodą. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze 20 minut.
Po ugotowaniu przelej zawartość garnka przez sito zostawiając wywar. Pozwól mięsu ostygnąć. Gdy mięso z cebulą będą już zimne, zmiel je w maszynce do mięsa. Najlepiej, jeśli zmielisz wszystko 3 razy, by pasztet nabrał kremowej konsystencji. Możesz także zmielić mięso w malakserze, lecz może różnić się nieco konsystencją (bardziej przypominając pastę).
Do zmielonej masy dodaj sól, pieprz i mielony imbir oraz po łyżce wywaru z gotowania mięsa. Gdy pasztet osiągnie właściwą formę, rozłóż go do słoików, szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce. Aby przedłużyć trwałość pasztety, zamroź go.