Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet zrobiony jest z wątróbek z kurczaka, podgardla wieprzowego, cebuli oraz z dodatkiem paprykowego, ostrego sosu z pieczarkami.
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 336
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 513
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 735
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 336
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 513
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 735
Składniki
Wątróbki płuczemy, wycinamy żyły i błony. Wątróbki moczymy w zimnej wodzie.
Po wymoczeniu w kilku wodach odciskamy ręcznie z wody i smażymy na patelni z małą ilością oleju. Smażymy na dużym ogniu kilkakrotnie przewracając je na drugą stronę. Do podsmażonych wątróbek dodajemy pokrojone w półplasterki cebule i smażymy do jej ładnego zeszklenia. Usmażone wątróbki z cebulą studzimy.
W między czasie gotujemy z dodatkiem domowej pasty rosołowej do miękkości podgardle wieprzowe (około 1 godziny), po ugotowaniu studzimy.
Ostudzone wątróbki z cebulą i podgardle mielimy przez sitko serowe. Do zmielonych wątróbek z podgardlem dodajemy wszystkie suche przyprawy do potrzebnego smaku. Dodajemy sos z ostrych papryczek i pieczarek.
Wszystko jeszcze rozdrabniamy blenderem, podczas blendowania dodajemy stopniowo wywar z gotowanego podgardla, tak żeby gęstość pasztetu była odpowiednia do naszych potrzeb.
Próbujemy smak pasztetu, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Gotowy pasztet wkładamy do wyparzonych słoiczków.
Wycieramy brzegi słoiczków, zakręcamy dekielki.
Pasteryzujemy 40 minut.
Po pasteryzacji wyjmujemy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Druga pasteryzacja jest niepotrzebna, gdyż wszystkie składniki pasztetu były wcześniej gotowane.
Smacznego!!!