Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z tradycją na naszym stole nie może zabraknąć pasztetu z zająca. Zajmuje on poczesne miejsce wśród wielkanocnych dań!
Mięso i podroby oczyścić i umyć. Cebulkę obrać i pokroić w plasterki. Przygotowane składniki włożyć do rondla, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zalać winem i odstawić na 8 godzin. Z marynaty wyjąć mięso i cebulę, przełożyć do rondla, dodać grzybki, udusić do miękkości (podczas duszenia podlewać składniki marynatą). Pod sam koniec duszenia dodać podroby. Rondel zdjąć z ognia, gdy wszystkie składniki będą miękkie. Zlać wywar, mięso oddzielić od kości. W wywarze namoczyć bułki. Bułki odcisnąć, po czym mięso, podroby, słoninę, boczek wraz z cebulą przepuścić 2-3 razy przez maszynkę do mięsa. Do masy wbić jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wyrobić. Formę keksową wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Następnie napełnić masą i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 150°C. Pasztet ostudzić, wyjąć z formy, po czym posmarować majonezem. Wierzch ozdobić gałązkami koperku i rombami wyciętymi ze świeżej czerwonej papryki. Po wyjęciu pasztetu z piekarnika należy pozostawić go w formie, aby całkowicie ostygł (można nawet wstawić go do lodówki). Wytopiony podczas pieczenia tłuszcz spłynie na dno i stężeje, wówczas należy podgrzać spód formy nad palnikiem, tłuszcz rozpuści się ponownie i wtedy nie będzie kłopotów z wyjęciem naszego paszteciku z formy:)!
Przepis dnia
Aksamitny smak pasztetu. Pasztet warzywny to bardzo zdrowe jedzonko:)
Odsłon: 13223
To bardzo szybki i smaczny deserek, wprost dla niespodziewanych gości.
Odsłon: 713
Bardzo Dobre Rogaliki możesz dać dowolne nadzienie kto co wolli Pycha ;)
Odsłon: 52965
Szybki,lekki,bez pieczenia,dla miłośników bananów w sam raz!
Odsłon: 17979
To bardzo szybki i smaczny deserek, wprost dla niespodziewanych gości.
Odsłon: 713
Bardzo Dobre Rogaliki możesz dać dowolne nadzienie kto co wolli Pycha ;)
Odsłon: 52965
Szybki,lekki,bez pieczenia,dla miłośników bananów w sam raz!
Odsłon: 17979
Składniki
Mięso i podroby oczyścić i umyć. Cebulkę obrać i pokroić w plasterki. Przygotowane składniki włożyć do rondla, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zalać winem i odstawić na 8 godzin. Z marynaty wyjąć mięso i cebulę, przełożyć do rondla, dodać grzybki, udusić do miękkości (podczas duszenia podlewać składniki marynatą). Pod sam koniec duszenia dodać podroby. Rondel zdjąć z ognia, gdy wszystkie składniki będą miękkie. Zlać wywar, mięso oddzielić od kości. W wywarze namoczyć bułki. Bułki odcisnąć, po czym mięso, podroby, słoninę, boczek wraz z cebulą przepuścić 2-3 razy przez maszynkę do mięsa. Do masy wbić jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wyrobić. Formę keksową wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Następnie napełnić masą i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 150°C. Pasztet ostudzić, wyjąć z formy, po czym posmarować majonezem. Wierzch ozdobić gałązkami koperku i rombami wyciętymi ze świeżej czerwonej papryki. Po wyjęciu pasztetu z piekarnika należy pozostawić go w formie, aby całkowicie ostygł (można nawet wstawić go do lodówki). Wytopiony podczas pieczenia tłuszcz spłynie na dno i stężeje, wówczas należy podgrzać spód formy nad palnikiem, tłuszcz rozpuści się ponownie i wtedy nie będzie kłopotów z wyjęciem naszego paszteciku z formy:)!
Przepisy Wędliny
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Wędliny
Terrina z pistacjami - elegancka propozycja na rodzinne spotkania
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 1563
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Schab a’la sztufada to krucha i wilgotna pieczeń naszpikowana warzywami, przy...
Odsłon: 2187