Smaczny pomysł na "Pasztet z żurawiną"
Pasztet z żurawiną
Składniki
- 700 g wieprzowiny (może być np. łopatka)
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g wątróbki drobiowej
- 350 g boczku
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 jajka
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- 6 liści laurowych
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- majeranek
- suszony tymianek
- pęczek włoszczyzny
- 5 g masła
- bułka tarta
- olej
- czarny pieprz w ziarnach
- sól
- pieprz mielony
Składniki
- 700 g wieprzowiny (może być np. łopatka)
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g wątróbki drobiowej
- 350 g boczku
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 jajka
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- 6 liści laurowych
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- majeranek
- suszony tymianek
- pęczek włoszczyzny
- 5 g masła
- bułka tarta
- olej
- czarny pieprz w ziarnach
- sól
- pieprz mielony

Etapy przygotowania
Wieprzowinę i pierś z kurczaka pokrój na kawałki. W garnku zagotuj wodę, dodaj mięso, obraną włoszczyznę, ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe.
Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (najpierw ugotuje się kurczak). Potem odstaw je, żeby ostygło.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek oraz boczek. Potem usmaż też wątróbkę.
Mięso wraz z włoszczyzną oraz boczkiem, cebulą, czosnkiem i wątróbką przemiel dwa razy. Dodaj majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, jajka. Rękoma wyrób na gładką masę. Na koniec dodaj żurawinę. Wymieszaj.
Masę przełóż do dwóch foremek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
Pasztet piecz w temperaturze 175 stopni C około godzinę.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 100

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 59

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 762
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3631
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 100

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 59

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 762
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3631


Składniki
- 700 g wieprzowiny (może być np. łopatka)
- 500 g piersi z kurczaka
- 500 g wątróbki drobiowej
- 350 g boczku
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 jajka
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- 6 liści laurowych
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- majeranek
- suszony tymianek
- pęczek włoszczyzny
- 5 g masła
- bułka tarta
- olej
- czarny pieprz w ziarnach
- sól
- pieprz mielony
Wieprzowinę i pierś z kurczaka pokrój na kawałki. W garnku zagotuj wodę, dodaj mięso, obraną włoszczyznę, ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe.
Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (najpierw ugotuje się kurczak). Potem odstaw je, żeby ostygło.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek oraz boczek. Potem usmaż też wątróbkę.
Mięso wraz z włoszczyzną oraz boczkiem, cebulą, czosnkiem i wątróbką przemiel dwa razy. Dodaj majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, jajka. Rękoma wyrób na gładką masę. Na koniec dodaj żurawinę. Wymieszaj.
Masę przełóż do dwóch foremek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
Pasztet piecz w temperaturze 175 stopni C około godzinę.