Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dobrze doprawiona czosnkiem, idealna na kanapki
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8946
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10551
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8946
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10551
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszanką natrzeć mięso.
Do szynkowara włożyć worek foliowy odporny na temperaturę, nakładać do niego mięso, bardzo dokładnie dociskając. Worek zawiązać, szynkowar szczelnie zamknąć sprężyną, włożyć do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę (do około 85 stopni) i parzyć mięso przez 3,5-4 godziny. Wyciągnąć z garnka, wystudzić. Szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Przed otwarciem dobrze jest zanurzyć szynkowar na chwilę w ciepłej wodzie co ułatwi wyciągnięcie mięsa.