Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dobrze doprawiona czosnkiem, idealna na kanapki
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 50
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 145
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 35
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 162
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 151
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 50
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 145
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 35
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 162
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 151
Składniki
Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszanką natrzeć mięso.
Do szynkowara włożyć worek foliowy odporny na temperaturę, nakładać do niego mięso, bardzo dokładnie dociskając. Worek zawiązać, szynkowar szczelnie zamknąć sprężyną, włożyć do lodówki na 48 godzin.
Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę (do około 85 stopni) i parzyć mięso przez 3,5-4 godziny. Wyciągnąć z garnka, wystudzić. Szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Przed otwarciem dobrze jest zanurzyć szynkowar na chwilę w ciepłej wodzie co ułatwi wyciągnięcie mięsa.