Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Luzowana i faszerowana perliczka, następnie pieczona i podawana w galarecie.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 180
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3947
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 330
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 860
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 180
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3947
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 330
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 860
Składniki
Luzuję perliczke z kości tak aby nie rozciąć skóry, pozostawiam tylko kości w pałkach i końcówkach skrzydeł, lotki odcinam. Mięso nacieram solą i pieprzem
Perlice faszeruje nadzieniem: posiekaną wątróbka i serduszkami, doprawionymi pieprzem i solą oraz nacią pietruszki. Otwory zaszywam.
Perlice piekę w w rękawie ułozoną na pomarańczach, koło 1,5 godziny w 170 stopniach, oczywiście w zależności od wielkości.
Upieczoną perlicę wkładam do półmiska w którym będzie zalana galaretą, Dla dekoracji dodaję pokrojoną ugotowana marchewkę i groszek i kawałki pieczonej pomarańczy. Gotuję wywar na galaretę z luzowanych kości i nadmiaru skóry i warzyw bulionowych z przyprawami. Najlepiej uważać na marchewkę, połowa lub jedna mała wystarczy, bulion robi się słodkawo mulisty. Po godzinie bulion odcedzam. Do potrzebnej ilości gorącego wywaru dodaje odpowiednią ilość żelatyny (2-3 łyżeczki na pół litra wywaru) i zalewam perlice.
Następnego dnia można zjadać ze smakiem.