Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna pachnąca koperkiem pieczeń drobiowa. Idealna na kanapki, ale świetnie się sprawdzi również na świątecznym stole. Pieczeń jest prosta w przygotowaniu i na pewno zdrowsza niż ta kupiona w sklepie. Sprawdźcie przepis.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1527
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 737
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1527
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 737
Składniki
Mięso zmielić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać marchewkę utartą na drobnych oczkach, smażyć 2-3 minuty często mieszając, pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze kilka sekund. Następnie odstawić do wystudzenia. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przełożyć do miski dodać jajko, odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulkę z marchewką, przyprawy i koperek.
Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić jeśli trzeba, według swojego smaku. Tak przygotowane mięso przełożyć do podłużnej foremki. Użyłam foremki jednorazowej. Zwykłą foremkę trzeba wyłożyć folią aluminiową. Wierzch posmarować majonezem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 1 godzinę. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce, dopiero wtedy kroić. Pieczeń jest miękka i delikatna, polecam kroić grubsze plastry.