Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń schabowa w majonezie"
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 163
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 244
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 79
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 2988
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealnie spraw...
Odsłon: 168
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 163
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 244
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 79
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 2988
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealnie spraw...
Odsłon: 168
Składniki
Masło stop, gdy ostygnie, wymieszaj z papryką oraz szczyptą pieprzu. Utrzyj z majonezem, musztardą i cukrem. Mięso umyj, osusz i natrzyj 1 łyżką soli. Obłóż 2 pokruszonymi listkami laurowymi, pos- maruj majonezem z dodatkami. Przykryj i wstaw na przynajmniej godzinę do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Włóż schab do naczynia żaroodpornego, piecz ok. 60 minut pod przykryciem. Ziemniaki obierz, ugotuj.
Warzywa zalej wrzątkiem, po 2-3 min wyjmij, osącz. 1/2 szkl. wody z gotowania warzyw odlej, przecedź, zagotuj z pozostałymi listkami laurowymi i szczyptą soli. Wsyp mąkę rozrobioną w odrobinie wody. Wszystkie warzywa dołóż do mięsa, polej sosem i piecz jeszcze 10-15 minut.
Proste pieczeniowe sztuczki
Mięso kruche, a jednocześnie soczyste i pełne aromatu? To na pewno się uda, jeśli tylko…
•opłukane i osuszone mięso zalejemy mlekiem lub maślanką i odstawimy na 1-2 godziny;
•przed upieczeniem przygotowane mięso posmarujemy roztrzepanym białkiem i zostawimy jeszcze na minimum pół godziny;
•nie będziemy go nakłuwać w trakcie pieczenia (bo soki wypłyną i pieczeń może zrobić się wiórowata), przewrócimy je ło patką, nie za pomocą widelca;
•po wyjęciu pieczeni z piekarnika zostawmy ją na parę minut, zanim zabierzemy się do jej pokrojenia – w tym czasie aromatyczne mięsne soki wsiąkną we włókna.
90 min., 3,10 zł, 330 kcal.Źródło: Naj