Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona karkówka to potrawa niezwykle prosta i wszechstronna, a jej przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu. Gotowe mięso możesz podawać prosto z piekarnika jako element dania obiadowego. Karkówka pokrojona w grube plastry i polana domowym sosem świetnie pasuje do ziemniaków z koperkiem, grillowanych warzyw czy sezonowej sałatki. Natomiast zaserwowaną w formie cienkich plasterków podawaj na zimno – na kromce chleba lub w ramach deski serów i wędlin podczas domowej uroczystości. Specjalnie dobrana mieszanka przypraw gwarantuje mnóstwo smaku. Jeśli karkówka ma być także atrakcyjna wizualnie, zamiast czarnego pieprzu użyj kolorowego.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 107
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4206
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8680
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 107
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4206
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8680
Składniki
Mięso umyj, osusz i odłóż. W moździerzu rozdrobnij pieprz. Wymieszaj sól z mieloną papryką, majerankiem i pieprzem ziołowym. Porządnie i dokładnie natrzyj mieszanką przypraw mięso, a następnie zrób podobnie z czarnym pieprzem. Dociśnij dłonią pokruszone ziarna pieprzu, aby dobrze trzymały się mięsa.
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej lub masło i obsmaż karkówkę ze wszystkich stron, po czym przełóż ją do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego z pokrywą. Mięso możesz podlać ok. 80 ml wody lub niesolonego bulionu, aby uzyskać większą soczystość. Dla zwiększenia aromatu dorzuć kilka gałązek świeżego rozmarynu, 2-3 ząbki czosnku czy pokrojoną na ćwiartki cebulę.
Tak przygotowaną karkówkę wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu odczekaj 5-7 minut i dopiero po tym czasie wyjmij mięso, przełóż na talerz i pokrój. Pieczoną karkówkę podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.