Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-12-2023
Niestety, nie ucieszę tych, którzy by się spodziewali ładnego czerwonego mięsa z solanki bez saletry. Jest to tylko zdrowsza wersja solanki, ale mięso pozostanie szarawe, co jednak nie ujmuje szynce smaku. Na zdjęciu widać, że przy powierzchni mięso jest trochę bardziej czerwone.
Blacha do pieczenia
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4075
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415992
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2742
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4075
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415992
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2742
Składniki
Mięso wyjmujemy z solanki, osuszamy dobrze i przyprawiamy całą powierzchnię wszystkimi przyprawami
Mięso wkładamy z liśćmi laurowymi oraz z pieprzem wybranym z solanki do rękawa do pieczenia, rwiemy bazylię na oddzielne listki i zawiązujemy worek. Robimy dziurki na wierzchniej części.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza na opcji góra-dol. Po upieczeniu można dalej trzymać w piekarniku aż ustanie wychładzanie piekarnika. Można tak upieczoną łopatkę kroić w plastry do kanapek lub w grubsze plastry do drugiego dania z wybranym sosem.