Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-12-2023
Niestety, nie ucieszę tych, którzy by się spodziewali ładnego czerwonego mięsa z solanki bez saletry. Jest to tylko zdrowsza wersja solanki, ale mięso pozostanie szarawe, co jednak nie ujmuje szynce smaku. Na zdjęciu widać, że przy powierzchni mięso jest trochę bardziej czerwone.
Blacha do pieczenia
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 604
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12185
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13503
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2752
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 604
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12185
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13503
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2752
Składniki
Mięso wyjmujemy z solanki, osuszamy dobrze i przyprawiamy całą powierzchnię wszystkimi przyprawami
Mięso wkładamy z liśćmi laurowymi oraz z pieprzem wybranym z solanki do rękawa do pieczenia, rwiemy bazylię na oddzielne listki i zawiązujemy worek. Robimy dziurki na wierzchniej części.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza na opcji góra-dol. Po upieczeniu można dalej trzymać w piekarniku aż ustanie wychładzanie piekarnika. Można tak upieczoną łopatkę kroić w plastry do kanapek lub w grubsze plastry do drugiego dania z wybranym sosem.