Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony schab ze śliwką
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1797
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 60
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 226
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1797
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 60
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 226
Składniki
Kulki jałowca rozgnieść w moździerzu lub za pomocą noża. Wmieszać z pozostałymi przyprawami przygotowując marynatę. Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy schab z każdej strony. Za pomocą długiego wąskiego noża robimy nacięcie na wylot schabu. Do środka wciskamy śliwki. ( Jeśli zostanie nam odrobinę mieszanki przypraw śliwki możemy również obtoczyć w przyprawach.) Mięso odstawić na minimum 12 godzina do lodówki. Po tym czasie obsmażyć krótko z każdej strony przed ok. 2 minuty. Odsmażony schab wkładamy w rękaw do pieczenia, zamykamy, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 i pieczemy w ten sposób przez 45 minut. Rozcinam rękaw do pieczenia i dodatkowo piekę jeszcze 15 minut, aby schab ładnie się zarumienił. Schab można podawać na ciepło oraz na zimno. Smacznego!