Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzone wieprzowe podgardle metodą w garnku na zrębkach olcha/buk. Do wędzenia musimy wybrać ładne kawałki ze skórą. Uwędzone podgardle jest idealnym dodatkiem do bigosu, zupy fasolowej, grochowej lub po prostu do chleba.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10702
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6161
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13056
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4801
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10702
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6161
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13056
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4801
Składniki
Wypłukane pod bieżącą zimną wodą podgardle osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kroimy na kawałki o odpowiedniej wielkości dla naszej wędzarni, Osuszone kawałki nacieramy dobrze z każdej strony peklosolą. Natarte kawałki układamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Codziennie kawałki przewracamy i nacieramy w tej peklosoli która jest na nich. Po 48 godzinach płuczemy kawałki podgardla pod zimną wodą z wytworzonej solanki i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Po osuszeniu wiążemy jak szynki przędzą wędliniarską. Obwiązane wieszamy na kiju do kilkunastogodzinnego osuszenia. Osuszone kawałki wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olcha. Po uwędzeniu wieszamy na kiju w celu ostudzenia na kilka godzin.
Ostudzone uwędzone kawałki podgardla wkładamy do lodówki. Smacznego!!!