Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, delikatna, soczysta wędlina domowa, która dla mnie jest królową wędlin.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 273
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1369
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4252
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 273
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1369
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4252
Składniki
Przygotowanie mięsa i peklowanie: Polędwiczki oczyszczamy z fragmentów błonek, tłuszczu, chrząstek i kostek. Przgotowujemy odpowiedniej wielkości pojemnik dla mięsa i cieczy. Wkładamy przygotowane polędwiczki i zalewamy solanką, tak aby mięso było przykryte. Peklujemy przez 5-7 dni w zależności od wielkości polędwiczek. Temperatura peklowania 4-8°C. Wędzenie i podpiekanie: Przed wędzeniem osuszamy polędwiczki ciepłym strumieniem powietrza. Gdy będą już suche w dotyku zaczynamy wędzenie. Polędwiczki wędzimy ciepłym dymem do uzyskania odpowiedniego nam koloru w temperaturze 50-60°C. Następnie podpiekamy w wędzarni tradycyjnej w temperaturze 80-90°C do osiągnięcia wewnątrz polędwiczek temperatury 60°C. Uwagi: Schładzamy w temperaturze pokojowej i wieszamy w chłodnym pomieszczeniu na 24 godziny. Do peklowania nie dodaję żadnych ziół, tylko peklosół i cukier w okresie zimowym.