Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna, delikatna, soczysta wędlina domowa, która dla mnie jest królową wędlin.
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 324
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6723
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241696
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2449
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 426
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 324
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6723
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241696
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2449
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 426
Składniki
Przygotowanie mięsa i peklowanie: Polędwiczki oczyszczamy z fragmentów błonek, tłuszczu, chrząstek i kostek. Przgotowujemy odpowiedniej wielkości pojemnik dla mięsa i cieczy. Wkładamy przygotowane polędwiczki i zalewamy solanką, tak aby mięso było przykryte. Peklujemy przez 5-7 dni w zależności od wielkości polędwiczek. Temperatura peklowania 4-8°C. Wędzenie i podpiekanie: Przed wędzeniem osuszamy polędwiczki ciepłym strumieniem powietrza. Gdy będą już suche w dotyku zaczynamy wędzenie. Polędwiczki wędzimy ciepłym dymem do uzyskania odpowiedniego nam koloru w temperaturze 50-60°C. Następnie podpiekamy w wędzarni tradycyjnej w temperaturze 80-90°C do osiągnięcia wewnątrz polędwiczek temperatury 60°C. Uwagi: Schładzamy w temperaturze pokojowej i wieszamy w chłodnym pomieszczeniu na 24 godziny. Do peklowania nie dodaję żadnych ziół, tylko peklosół i cukier w okresie zimowym.