Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Poznański pasztet"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2836
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2836
Składniki
Obydwa rodzaje mięsa, obraną marchewkę i pietruszkę oraz grzyby włóż do garnka. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Zalej małą ilością wody. Gotuj do miękkości.
Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstaw całość do wystudzenia. Cebule obierz, pokrój w plasterki, zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj wątróbki. Smaż razem jeszcze kilka minut. Mięso oddziel od kości, przepuść dwa razy przez maszynkę razem z warzywami i wątróbkami z cebulą. Masa będzie aksamitna, jeśli dodatkowo zmiksujesz ją w malakserze.
Do masy wbij jajka, dodaj śmietanę. Wsyp imbir, gałkę, sól, i pieprz do smaku, wymieszaj. Słoninę potnij w cienkie plasterki, wyłóż nimi półokrągłe 2 foremki, tak aby końce wystawały poza brzegi. Masę przełóż do foremek. Przykryj końcami słoniny. Piecz 70 minut w 180 st.
godziny i 35 minut, 1 porcja ok. 395 kcal.Źródło: Tina