Inny sposób na plastry schabu. Mięso soczyste i kruchutkie. Nie wymaga wiele pracy, a smakuje wybornie.
Rolada schabowa
Składniki
- plastry schabu, 6 szt.
- szynka, 6 plastrów dużych
- ser żółty, kilka cienkich plastrów
- Zaprawa
- oliwa z oliwek, 4 łyżki
- kostki smaku - cebula, 2 szt.
- majeranek, 1 łyżeczka
- papryka słodka w proszku, 1 łyżeczka
- pieprz, 1/2 łyżeczki
Składniki
- plastry schabu, 6 szt.
- szynka, 6 plastrów dużych
- ser żółty, kilka cienkich plastrów
- Zaprawa
- oliwa z oliwek, 4 łyżki
- kostki smaku - cebula, 2 szt.
- majeranek, 1 łyżeczka
- papryka słodka w proszku, 1 łyżeczka
- pieprz, 1/2 łyżeczki

Etapy przygotowania
Schab (duże kawałki, grubość ok. 1-1/5 cm) rozbić na bardzo cienkie plastry (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej). Ułożyć je na długim kawałku folii spożywczej, tak aby zachodziły na siebiei. Posmarować je zaprawą (w oliwie wymieszać wszystkie podane składniki). Położyć na nią plastry szynki (również mają zachodzić na siebie) i sera. Przy pomocy folii spożywczej, która jest pod spodem, zwinąć ciasną roladę. Następnie owinąć ją kilkakrotnie w folię aluminiową, brzegi zakładając pod spód.
Tak przygotowane mięso zostawić na noc w lodówce. Przed pieczeniem włożyć do żaroodpornego naczynia, do którego wlać szklankę wody i przykryć. Piec 2 godziny w temp. 150 stopni, termoobieg. W razie potrzeby dolewać wodę.
Po upieczeniu kroić w grube plastry i podawać z surówkami i ziemniakami.
Smacznego. :)
Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 182

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 580

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 621
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 182

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 580

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 621



Składniki
- plastry schabu, 6 szt.
- szynka, 6 plastrów dużych
- ser żółty, kilka cienkich plastrów
- Zaprawa
- oliwa z oliwek, 4 łyżki
- kostki smaku - cebula, 2 szt.
- majeranek, 1 łyżeczka
- papryka słodka w proszku, 1 łyżeczka
- pieprz, 1/2 łyżeczki
Schab (duże kawałki, grubość ok. 1-1/5 cm) rozbić na bardzo cienkie plastry (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej). Ułożyć je na długim kawałku folii spożywczej, tak aby zachodziły na siebiei. Posmarować je zaprawą (w oliwie wymieszać wszystkie podane składniki). Położyć na nią plastry szynki (również mają zachodzić na siebie) i sera. Przy pomocy folii spożywczej, która jest pod spodem, zwinąć ciasną roladę. Następnie owinąć ją kilkakrotnie w folię aluminiową, brzegi zakładając pod spód.
Tak przygotowane mięso zostawić na noc w lodówce. Przed pieczeniem włożyć do żaroodpornego naczynia, do którego wlać szklankę wody i przykryć. Piec 2 godziny w temp. 150 stopni, termoobieg. W razie potrzeby dolewać wodę.
Po upieczeniu kroić w grube plastry i podawać z surówkami i ziemniakami.
Smacznego. :)
Wygląda bardzo apetycznie!
dzieki, za godzine rolada idzie do piekarnika taka informacja byla mi potrzebna pozdrawiam
ok. dzieki, za godzine wstawiam do piekarnika i taka informacja byla mi potrzebna. W przepisie tego nie wyczytalam. Pozdrawiam!
Tak, piec w folii aluminiowej.
piec w folii aluminiowej, czy bez !!!???