Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienita wędlina na kanapki
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 325
Składniki
Kupiłam kaczkę i ją umyłam i osuszyłam.
Kaczkę wyluzowałam z kości, w opcji na roladę trzeba najpierw naciąć skórę wzdłuż grzbietu. Ta metoda jest o wiele łatwiejsza uporałam się z kaczką w 8 minut. Z płata wycięłam tłuste wystające kawałki skóry. Udka i skrzydełka wywinełam do środka. Lotki wogóle odcięłam Kaczkę obficie posypałam przyprawami i żelatyną. Kości i pozostałości wykorzystałam na rosół.
Kaczkę zawinęłam jak roladę i ścisnęłam całość nicią tak aby pasowała do szynkowara. Z wierzchu posypałam jeszcze roladę przyprawami i słodka papryką dla koloru. Uwaga na słodką paprykę jej nadmiar powoduje, że smak jest dziki. Potem włożyłam ja do woreczka do szynkowara i do szynkowara. Szynkowar wstawiłam na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjęłam szynkowar, żeby postał w temperaturze pokojowej koło godziny. Potem wstawiłam go do garnka, na ściereczce, na tyle wysokiego aby poziom wody odpowiadał wysokości mięsa wewnątrz. Całość doprowadziłam do 85stopni i zmniejszyłam ogień aby temperatura stale się utrzymywała. Po trzech godzinach temperatura wewnątrz także powinna osiągnąć 85 stopni- po to służy dziurka w szynkowarze. Gotowałam kaczkę w sumie 4 godziny.
Potem szynkowar schładzałam do następnego dnia. Żeby wyjąć wędlinę trzeba szynkowar oblać ciepłą wodą. Teraz można się już delektować wyśmienitą wędliną. Wydaje się , że jest trochę zachodu ale głownie to czekanie. Najbardziej smakuje z naddatkiem galaretki, która utworzy się powyżej mięsa. Mięso rozpływa się i nie jest suche. Smacznego :)