Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Roladki schabowe"
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2945
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1073
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2945
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1073
Składniki
Dynię oczyścić, usunąć włókna i pestki, miąższ pokroić w kostkę. Dymki oczyścić, pociąć w plasterki. Ziemniaki i selera obrać, pokroić na małe kawałki, gotować 20 minut w lekko posolonej wodzie. Listki majeranku drobno posiekać.
Jabłka umyć (nie obierać), pokroić w plasterki, a te w kostkę. Odłożyć nieco szczypioru z dymek do dekoracji.
Resztę cebulek i szczypioru posiekać i wymieszać z dynią, jabłkami, twarożkiem i majerankiem. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sznycle lekko rozbić, przykryć plasterkami boczku. Na każdym rozsmarować porcję nadzienia, zwinąć w roladki i pospinać wykałaczkami. Obsmażyć je ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do żaroodpornej formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 10-15 minut.
Roladki wyjąć z formy i trzymać w cieple. Sos z pieczenia wymieszać z bulionem i cydrem. Przelać do garnka, gotować około 5 minut. Dolać śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Sos ponownie zagotować.
Mleko podgrzać. Ugotowane ziemniaki i selera odcedzić, przecisnąć przez praskę, utrzeć z mlekiem i masłem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na talerzach rozłożyć roladki, polać sosem, udekorować odłożonym szczypiorem. Jako dodatek serwować purée ziemniaczano-selerowe.Źródło: Życie na gorąco