Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Roladki schabowe w sosie śmietanowym"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 83
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 83
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 71
Składniki
Schab rozbijam tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószam je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, odstawiam na kilkanaście minut. Podgrzybki dokładnie płuczę, większe okazy kroję na mniejsze kawałki. Grzyby gotuję do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody.
Odcedzam je i gdy lekko przestygną, siekam dość drobno. Cebulę obieram, kroję w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, szklę na nim cebulę. Gdy zacznie lekko się rumienić, dodaję do grzybów. Mieszam z serem i natką.
Farsz przyprawiam i rozkładam porcjami na plastrach mięsa. Ciasno zwijam roladki (ewentualnie można spiąć je wykałaczkami, żeby farsz nie wypłynął).
Naczynie żaroodporne smaruję masłem i układam w nim roladki. Zapiekam je około 40–50 minut w 180 stopniach (dobrze jest przykryć je folią aluminiową, by zbytnio nie wyschły).
Podgrzewam mocno bulion. Śmietanę mieszam z mąką i wlewam powoli do bulionu, energicznie mieszając. Doprawiam. Sos chwilkę podgrzewam, ciągle mieszając.
Gdy zgęstnieje, jest już gotowy. Upieczone roladki polewam sosem i podaję. Świetnie pasują do nich ziemniaki z koperkiem.
Do sosu dodaj 2–3 łyżki białego, wytrawnego wina i łyżkę listków tymianku. To uszlachetni jego smak.
<strong>Kasia Cukier z Domaszna</strong>Źródło: Tina