Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginalny sposób na roladki - miękkie, nigdy nie są przesuszone, a nadzienie rozpływa się w ustach.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 179
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 323
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 843
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 179
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 323
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 843
Składniki
Jeżeli nie mamy ziemniaków z wczoraj, na tym etapie obieramy je, tniemy w kostkę (ugotują się szybciej), solimy i gotujemy. W misce przygotowujemy szybką miksturę: dwie łyżki sosu sojowego, łyżka słodkiej papryki, pół łyżeczki chilli (można modyfikować, jeśli domownicy lubią jeść pikantniej/nie lubią przesadnej ostrości, ale polecam dla podkręcenia smaku i przełamania słodyczy dać przynajmniej odrobinę, mniej więcej końcówkę noża), pieprz i sól, pół łyżeczki cząbru, łyżka stołowa miodu - jeżeli miód jest zbyt skrystalizowany, podgrzewamy go lekko. Całość mieszamy i odstawiamy na bok. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem - mają być bardzo cienkie, ale mięso nie może być porozrywane. Polecam w tym celu rozbijać przez folię spożywczą.
Mięso przekładamy do mikstury i dokładnie obtaczamy w przygotowanej marynacie, po czym zostawiamy. Kiedy schab wciąga przyprawy, zabieramy się za jajka: należy ugotować je na twardo. Ziemniaki ugniatamy, dodajemy łyżkę majonezu, margarynę lub rozpuszczone w mikrofali masło, czubrycę zieloną (ok. jedną łyżeczkę), sporo pieprzu i odrobinę soli.
Ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie. Następnie obdzieramy ze skorupek i tniemy jaja w małą kostkę (polecam w tym celu krajalnicę do jajek). Przygotowany składnik wrzucamy do przyprawionych ziemniaków i dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smak farszu: jeżeli jest zbyt mało intensywny, polecam raczej dodać kolejną łyżeczkę czubrycy zielonej niż soli, za to pieprzu nie radzę żałować.
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Powinien pokrywać całe dno. Gotowe nadzienie nakładamy na schab, zostawiając trochę miejsca przy bokach. Na środku starannie rozsmarowujemy nadzienie (1-1,5 łyżki stołowej), całość zwijamy ciasno i wiążemy nicią kuchenną. Roladki smażymy na dużym ogniu ze wszystkich stron, następnie zmniejszamy ogień na średni. Podlewamy mięso gorącą wodą lub (lepiej) wrzącym bulionem do połowy wysokości, dodajemy łyżkę sosu sojowego i dusimy pod przykryciem ok. 15-20 minut, w połowie czasu przewracając na drugą stronę - po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest już miękkie, wbijając w nie widelec.
Gdy roladki uduszą się do miękkości, wykładamy na talerze i oczyszczamy z nitek. Najlepiej podawać z dowolną surówką i kiszonymi ogórkami. Smacznego!