Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ruska biała kiełbasa parzona podana z ćwikłą z chrzanem i chlebem. Polecam!!!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 183
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 183
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Surową kiełbasę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza 20 minut do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy 68 stopni Celsjusza. Smacznego!!!
Przepis na kiełbasę jest dodany w moich przepisach, ale i tu podam. Przepis na ruską, białą kiełbasę: Surowiec: mięso chude ze schabu 70 dag mięso z szynki 80 dag ścinki tłuste (warkocz ze schabu) 40 dag woda lodowata 125 ml jelita wieprzowe 28/32 - 2,5 m Przyprawy: czosnek 8 g/kg sól warzona 18 g/kg pieprz czarny 2 g/kg pieprz ziołowy 2 g/kg majeranek 0,5 g/kg Wykonanie: Tłuste ścinki z mięsa kroimy w kostkę 1 cm x 1 cm, mięso z szynki kroimy w kostkę 2 x 2 cm a chude mięso ze schabu przepuszczamy przez szarpak. Wszystkie mięsa mieszamy dodając stopniowo sól, pieprz, czosnek i majeranek. Wyrobiony farsz umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach dodajemy lodowatą wodę i ponownie wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy wymoczone wcześniej jelita. Z napełnionej kiełbasy odkręcamy kiełbaski 12-14 centymetrowe.