Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ruska biała kiełbasa parzona podana z ćwikłą z chrzanem i chlebem. Polecam!!!
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12049
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 143
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8855
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155510
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1203
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12049
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 143
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8855
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155510
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1203
Składniki
Surową kiełbasę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza 20 minut do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy 68 stopni Celsjusza. Smacznego!!!
Przepis na kiełbasę jest dodany w moich przepisach, ale i tu podam. Przepis na ruską, białą kiełbasę: Surowiec: mięso chude ze schabu 70 dag mięso z szynki 80 dag ścinki tłuste (warkocz ze schabu) 40 dag woda lodowata 125 ml jelita wieprzowe 28/32 - 2,5 m Przyprawy: czosnek 8 g/kg sól warzona 18 g/kg pieprz czarny 2 g/kg pieprz ziołowy 2 g/kg majeranek 0,5 g/kg Wykonanie: Tłuste ścinki z mięsa kroimy w kostkę 1 cm x 1 cm, mięso z szynki kroimy w kostkę 2 x 2 cm a chude mięso ze schabu przepuszczamy przez szarpak. Wszystkie mięsa mieszamy dodając stopniowo sól, pieprz, czosnek i majeranek. Wyrobiony farsz umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach dodajemy lodowatą wodę i ponownie wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy wymoczone wcześniej jelita. Z napełnionej kiełbasy odkręcamy kiełbaski 12-14 centymetrowe.