Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Salceson jest bardzo smaczny, robię go już od dłuższego czasu. Dla mnie lepszy jak każda szynka.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1324
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25080
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 171
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1324
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25080
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 171
Składniki
Przyprawy na 1kg. farszu: Sól w trakcie wyrabiania 3 g Pieprz naturalny 4 g Czosnek świeży 5 g Kminek 2 g (część mielona, część gnieciona w moździerzu)
Peklowanie szybkie w 12% roztworze solanki przez 2,5 dnia w temperaturze 8°C.
Po peklowaniu, mięso zostało opłukane i ugotowane. Ozorki oczyszczone ze skórek, nóżki, golonki i głowa obrane z mięska, serce oczyszczone z żył. Tłuste części golonki, ozorków, nóżek i skórki mielone na sitku 5 mm, reszta pokrojona w kostkę o różnej wielkości.
Wszystko doprawione przyprawami, wymieszane wraz z 1,5 l rosołku, nadziane w kątnice wieprzowe. Parzone w temperaturze 80 -82°C przez 90 - 120 min.
Schłodzone w zimnej wodzie, a następnie prasowane pod ciężarem przez 24 godziny w chłodnym miejscu.