Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Salceson jest bardzo smaczny, robię go już od dłuższego czasu. Dla mnie lepszy jak każda szynka.
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2483
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 2457
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 271
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2483
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 2457
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 271
Składniki
Przyprawy na 1kg. farszu: Sól w trakcie wyrabiania 3 g Pieprz naturalny 4 g Czosnek świeży 5 g Kminek 2 g (część mielona, część gnieciona w moździerzu)
Peklowanie szybkie w 12% roztworze solanki przez 2,5 dnia w temperaturze 8°C.
Po peklowaniu, mięso zostało opłukane i ugotowane. Ozorki oczyszczone ze skórek, nóżki, golonki i głowa obrane z mięska, serce oczyszczone z żył. Tłuste części golonki, ozorków, nóżek i skórki mielone na sitku 5 mm, reszta pokrojona w kostkę o różnej wielkości.
Wszystko doprawione przyprawami, wymieszane wraz z 1,5 l rosołku, nadziane w kątnice wieprzowe. Parzone w temperaturze 80 -82°C przez 90 - 120 min.
Schłodzone w zimnej wodzie, a następnie prasowane pod ciężarem przez 24 godziny w chłodnym miejscu.