Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Salceson wieprzowy biały, zrobiony z wieprzowej, tylnej golonki, wieprzowych nóżek, łopatki wieprzowej i ścinek z obróbki schabu. Mięsa peklujemy według podanej tabeli "Dziadka".
nóż, pojemnik do peklowania, miska, praska,
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10106
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2733
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1856
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 715
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3949
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10106
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2733
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1856
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 715
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3949
Składniki
Wymyte, oczyszczone nóżki gotujemy około 1,5 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości, golonkę bez kości i mięso (ścinki ze schabu) peklujemy na mokro 24 godziny (według tabeli Dziadka) i po tym czasie gotujemy razem z już gotowanymi wcześniej nóżkami. Studzimy i obieramy, skórkę z golonki i z nóżek rozgniatamy w rękach (oczywiście w rękawiczkach gumowych) a mięso chude w duże kawałki 2 cm. x 10 cm. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz na salceson.
Wyrobionym farszem napełniamy 2 osłonki o śr.100 mm. 35-40 cm. dług. Parzymy 1 godzinę w temp. 80 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego !!!