Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć półki sklepowe uginają się od wędlin i innych mięsnych przetworów, najsmaczniejszym i najzdrowszym dodatkiem do kanapek jest samodzielnie upieczony kawałek wieprzowiny. Przygotowując w domu schab do chleba, możesz mieć pewność, że nie ma w nim zbędnych dodatków, a mięso pochodzi ze sprawdzonych źródeł. Zrobienie takiej „wędliny” nie jest, wbrew pozorom, trudne ani czasochłonne. Gotowy schab możesz zjeść z chlebem, ale też podać na gorąco, np. z porcją ziemniaków i surówką.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Opłucz mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Usuń nadmiar tłuszczu.
Przygotuj marynatę do mięsa. Wymieszaj w miseczce olej, musztardę i miód. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy – zioła, sproszkowany papryki, pieprz i sól. Wymieszaj składniki marynaty na jednolitą pastę. Natrzyj nią schab na całej powierzchni, owiń go folią spożywczą i wstaw na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
Umieść zamarynowany schab w rękawie do pieczenia. Zabezpiecz go z obu stron nitką albo specjalnymi zaciskami. Wykonaj w rękawie kilka niewielkich nacięć nożyczkami. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru pary gromadzącej się w rękawie podczas pieczenia. Otwory nie mogą być jednak zbyt duże, by mięso się nie przesuszyło.
Ułóż schab na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę. Po upieczeniu pozostaw mięso w rękawie do wystudzenia (o ile nie chcesz zaserwować go od razu) – dzięki temu schab do chleba będzie bardziej soczysty.