Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć półki sklepowe uginają się od wędlin i innych mięsnych przetworów, najsmaczniejszym i najzdrowszym dodatkiem do kanapek jest samodzielnie upieczony kawałek wieprzowiny. Przygotowując w domu schab do chleba, możesz mieć pewność, że nie ma w nim zbędnych dodatków, a mięso pochodzi ze sprawdzonych źródeł. Zrobienie takiej „wędliny” nie jest, wbrew pozorom, trudne ani czasochłonne. Gotowy schab możesz zjeść z chlebem, ale też podać na gorąco, np. z porcją ziemniaków i surówką.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 284
Nic tak nie przypomina beztroskich chwil jak chrupiące rogaliki budyniowe, pr...
Odsłon: 9700
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 284
Nic tak nie przypomina beztroskich chwil jak chrupiące rogaliki budyniowe, pr...
Odsłon: 9700
Składniki
Opłucz mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Usuń nadmiar tłuszczu.
Przygotuj marynatę do mięsa. Wymieszaj w miseczce olej, musztardę i miód. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy – zioła, sproszkowany papryki, pieprz i sól. Wymieszaj składniki marynaty na jednolitą pastę. Natrzyj nią schab na całej powierzchni, owiń go folią spożywczą i wstaw na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
Umieść zamarynowany schab w rękawie do pieczenia. Zabezpiecz go z obu stron nitką albo specjalnymi zaciskami. Wykonaj w rękawie kilka niewielkich nacięć nożyczkami. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru pary gromadzącej się w rękawie podczas pieczenia. Otwory nie mogą być jednak zbyt duże, by mięso się nie przesuszyło.
Ułóż schab na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez godzinę. Po upieczeniu pozostaw mięso w rękawie do wystudzenia (o ile nie chcesz zaserwować go od razu) – dzięki temu schab do chleba będzie bardziej soczysty.