Schabik dojrzewający suszony w przyprawach i ziołach to smakowita domowa wędlina, która uda się każdemu kto wypróbuje przepis. Wędlinka bardzo smaczna, którą zjemy ze smakiem. Polecam
Schab dojrzewający
Składniki
- kawałek schabu około 1 - 1,2 kg,
- cukier około 3/4 szklanki,
- sól kamienna około 3/4 szklanki,
- majeranek 2 łyżki,
- czosnek granulowany 1 łyżka,
- pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka,
- pieprz kolorowy rozmiażdżony w moździerzu 1 łyżeczka,
- papryka słodka mielona 1 łyżka,
- czarnuszka 1 łyżeczka,
Składniki
- kawałek schabu około 1 - 1,2 kg,
- cukier około 3/4 szklanki,
- sól kamienna około 3/4 szklanki,
- majeranek 2 łyżki,
- czosnek granulowany 1 łyżka,
- pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka,
- pieprz kolorowy rozmiażdżony w moździerzu 1 łyżeczka,
- papryka słodka mielona 1 łyżka,
- czarnuszka 1 łyżeczka,

Potrzebne przybory kuchenne
ręcznik papierowy, nóż, pojemnik z przykrywką , siatka, szklanka,
Etapy przygotowania
Schab oczyścić z błonek , umyć i osuszyć. Mięso wkładamy do pojemnika z przykrywka , zasypujemy cukrem i dokładnie obtaczamy, zamykamy pojemnik i wstawiamy na 24 godziny do lodówki odlewając co jakiś czas wytwarzający się płyn. Po 24 godzinach schab myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym, zasypujemy i obtaczamy solą, pojemnik zamykamy i schładzamy 36 godzin w lodówce. Po tym czasie mięso wyjmujemy , myjemy i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy razem i nacieramy mięso. Ponownie wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso wyjmujemy i przekładamy do siatki wędliniarskiej lub innej albo zwykłej pończochy damskiej. Wieszamy w miejscu ciepłym lecz przewiewnym i suszymy około 7 dni. Po ususzeniu schab przechowujemy w lodówce. Smacznego.

Schabik gotowy do podania.

Zasypać cukrem i dokładnie obtoczyć.

Zasypać solą .

Natrzeć przyprawami.

Przełożenie do siatki.

Schabik gotowy do podania.

Przepis w Waszym wykonaniu (21)


Komentarze do przepisu (10)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 319
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 319



Składniki
- kawałek schabu około 1 - 1,2 kg,
- cukier około 3/4 szklanki,
- sól kamienna około 3/4 szklanki,
- majeranek 2 łyżki,
- czosnek granulowany 1 łyżka,
- pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka,
- pieprz kolorowy rozmiażdżony w moździerzu 1 łyżeczka,
- papryka słodka mielona 1 łyżka,
- czarnuszka 1 łyżeczka,
Schab oczyścić z błonek , umyć i osuszyć. Mięso wkładamy do pojemnika z przykrywka , zasypujemy cukrem i dokładnie obtaczamy, zamykamy pojemnik i wstawiamy na 24 godziny do lodówki odlewając co jakiś czas wytwarzający się płyn. Po 24 godzinach schab myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym, zasypujemy i obtaczamy solą, pojemnik zamykamy i schładzamy 36 godzin w lodówce. Po tym czasie mięso wyjmujemy , myjemy i osuszamy. Wszystkie przyprawy mieszamy razem i nacieramy mięso. Ponownie wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso wyjmujemy i przekładamy do siatki wędliniarskiej lub innej albo zwykłej pończochy damskiej. Wieszamy w miejscu ciepłym lecz przewiewnym i suszymy około 7 dni. Po ususzeniu schab przechowujemy w lodówce. Smacznego.
Schabik gotowy do podania.
Zasypać cukrem i dokładnie obtoczyć.
Zasypać solą .
Natrzeć przyprawami.
Przełożenie do siatki.
Schabik gotowy do podania.
Ile razy mam pisać że to nie wędlina bo nie wędzone tylko dojrzewajace
Swietny przepis, koniecznie musze zrobic, bo aż nie mogę sie napatrzec :)
Super wyszedł ten schabik, musi być pyszny, lubię domowe wędliny :)
Pyszotka:)
Pyszności.