Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab gotowany to przysmak idealny na kanapki czy przystawkę, na przykład jako element deski wędlin, roladek czy faszerowanych warzyw. Świetnie sprawdzi się również jako danie obiadowe, na ciepło, na przykład polane sosem chrzanowym. Całość przygotujesz bardzo szybko i prosto, z zaledwie kilku składników i ulubionych przypraw.
Domowa wędlina zawsze będzie o wiele lepsza od kupnej ze sklepu, pod każdym względem. Dokładnie wiesz, co jesz - jakie mięso się na nią składa, w czym było marynowane i konserwowane. Dzięki temu w smaku będzie zawsze doskonałe, a także znacznie zdrowsze. Masz też możliwość dowolnej modyfikacji przypraw i składników zalewy, jeśli z jakiś przyczyn nie możesz zjeść jakiegoś produktu. Taki schab gotowany 20 minut to pomysł na to, jak pozytywnie zaskoczyć wszystkich domowników i gości.
Schab wieprzowy to chude mięso, które łatwo wysycha, twardnieje i staje się gumowate. Wybieraj ładny, różowy kawałek, najlepiej pokryty cienką warstwą tłuszczu; możesz też wybrać część karkówkową. Najważniejszą zasadą jest krótkie gotowanie, które powinno trwać 5-7 minut, w zależności od wielkości kawałka mięsa. Jeśli gotujesz je zbyt długo na włączonym ogniu, straci ono całą swoją wilgoć. Trzymaj się ściśle czasów podanych w przepisie, 7 minut gotowania, a potem wyłączenie i ostygnięcie w zalewie, powtórzone 2-3 razy. Nie wyciągaj schabu od razu z zalewy, tylko pozwól mu ostygnąć w płynie do temperatury pokojowej. Dzięki temu wchłania z powrotem wilgoć, którą oddał wcześniej, a to z kolei spowoduje, że całość będzie soczysta i aromatyczna.
W przepisie na zalewę do schabu gotowanego użyto wody, cebuli i całej gamy różnego rodzaju przypraw, które mają sprawić, że mięso będzie aromatyczne. Ciekawym rozwiązaniem jest też schab gotowany w mleku, dzięki czemu wędlina będzie rozpływać się w ustach i nasiąknie doskonale wszystkimi smakami. Nie od dziś w końcu wiadomo, że schab uwielbia mleko i cebulę razem. Nie musisz używać od razu dwóch litrów - wymieszaj mleko z wodą w proporcji np. 1:1 lub 1:2. Przyprawy do schabu to z pewnością:
Z powodzeniem możesz jednak poeksperymentować także z kminkiem, majerankiem czy rozmarynem.
Choć gotowany schab z tego przepisu nie wymaga marynowania przed włożeniem do garnka, możesz go natrzeć przyprawami dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Czosnek, majeranek, słodka papryka, odrobina soli i pieprzu – to wszystko wniknie w mięso, sprawiając, że całość będzie niezwykle aromatyczna i wyrazista.
Najlepiej jest wyjąć schab z zalewy od razu po osiągnięciu przez niego temperatury pokojowej. Zbyt długi kontakt z niektórymi przyprawami może dać niepożądany efekt gorzkiego, nieco chemicznego smaku. Na przykład, nadmiar ziela angielskiego, goździków czy liści laurowych i pozostawienie w nich mięsa przez kilkanaście godzin może doprowadzić do nieodwracalnych zmian. Uważaj również na jakość przypraw - te powinny być zawsze świeże i aromatyczne. Zwietrzałe, przeterminowane zioła nie będą dobrze smakować.
Jeśli chcesz podać danie na obiad, ukrój bardzo gruby plaster i polej go ulubionym sosem pieprzowym czy chrzanowym. Mięso jest gotowe do zaserwowania od razu po ostatecznym ostygnięciu - wystarczy lekko podgrzać je w sosie lub na osobnej patelni. Jeśli jednak chcesz podać schab jako wędlinę na kanapki, przede wszystkim musisz go dobrze ostudzić. Wstaw go do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Pamiętaj o przykryciu, by nie wysechł i nie przeszedł innymi zapachami. Pamiętaj też o naostrzeniu noża!
Plastry domowego schabu gotowanego, z nutą sosu koperkowego czy posypane siekanym szczypiorkiem to prawdziwa poezja smaku. Nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za mięsem będą musiały skusić się na kawałek!
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 2642
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 2642
Składniki
Schab opłucz, oczyść i pozostaw na blacie kuchennym, żeby nabrał temperatury pokojowej.
Cebulę pokrój w talarki i przełóż do garnka. Wlej wodę, dodaj sól, cukier, słodką i ostrą paprykę, musztardę, ziele angielskie, liście laurowe, ocet oraz olej. Zalewę zagotuj.
Do gotującej się zalewy przełóż schab. Gotuj przez około 7 minut od momentu ponownego zagotowania wody, następnie wyłącz palnik. Pozostaw mięso w zalewie do wystudzenia.
Wystudzone mięso w zalewie ponownie ustaw na palnik. Gotuj przez 7 minut od zagotowania wody. Ponownie odstaw mięso w zalewie do wystudzenia.
Wystudzony schab serwuj na ciepło z sosem jako danie obiadowe lub po wystudzeniu, jako dodatek do pieczywa.