Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab gotowany to jeden z najszybszych i zarazem najprostszych przepisów na domową wędlinę. Doskonale sprawdzi się dla początkujących kucharzy. Wystarczy przygotować odpowiednią zalewę, w której następnie należy dwukrotnie zagotować mięso. Schab przyrządzony w ten sposób wychodzi niesamowicie kruchy i delikatny. Doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Stanowi doskonałą alternatywę dla sklepowych wędlin naszpikowanych konserwantami.
Polecam.
Odsłon: 802
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Polecam.
Odsłon: 802
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Składniki
Schab opłucz, oczyść i pozostaw na blacie kuchennym, żeby nabrał temperatury pokojowej.
Cebulę pokrój w talarki i przełóż do garnka. Wlej wodę, dodaj sól, cukier, słodką i ostrą paprykę, musztardę, ziele angielskie, liście laurowe, ocet oraz olej. Zalewę zagotuj.
Do gotującej się zalewy przełóż schab. Gotuj przez około 7 minut od momentu ponownego zagotowania wody, następnie wyłącz palnik. Pozostaw mięso w zalewie do wystudzenia.
Wystudzone mięso w zalewie ponownie ustaw na palnik. Gotuj przez 7 minut od zagotowania wody. Ponownie odstaw mięso w zalewie do wystudzenia.
Wystudzony schab serwuj na ciepło z sosem jako danie obiadowe lub po wystudzeniu, jako dodatek do pieczywa.