Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, łatwa i tania domowa wędlina bez zbędnych konserwantów. Odkąd przygotowałam pierwszą własną szynkę, nie kupuję tych sklepowych. Dziś polecam schab peklowany, pieczony w kminku i papryce.
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 28
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 152
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 124
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 38
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 123
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 28
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 152
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 124
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 38
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 123
Składniki
Przygować zalewę, 1,5 l wody wlać do garnka, dodać ziele angielskie,liscie laurowe, pieprz , ewentualnie jeszcze 3 ząbki czosnku w całości , obrane. Zagotować. Wystudzić, dodać sól peklową - 60gr, wymieszac do rozpuszczenia się soli. Schab umyć, osuszyć, przełożyć do pojemnika, ponakłuwać widelcem i zalać zalewą tak by zakrywała mięso całkowicie. Odstawić do lodówki na 6-7 dni, i codziennie odwracać na drugą stronę , kontrolując zapach. Robię wędliny od wielu miesięcy i ani raz nic mi się nie zepsuło.
Po 6 -7 dniach wyciągamy schab z zalewy, dobrze płuczemy pod bieżącą wodą, związujemy sznurkiem, i wieszamy nad zlew na 2 godziny aby sie pozbyc nadmiaru wody. Po tym czasie obtaczamy mięso w papryce wymieszanej z kminkiem i pieczemy 80 min w 140 st C. Studzimy, kroimy, podajemy i zajadamy własną wędliną! Satysfakcja murowana!