Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab dobrze przyprawiony przyprawami i czosnkiem, nafaszerowany suszonymi śliwkami, lekko słodki. Idealny na obiad i na kanapki.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12974
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1472
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14269
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5902
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12974
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1472
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14269
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5902
Składniki
Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Wycięłam białe błonki. Ostrym spiczastym nożem zrobiłam w środku schabu nacięcie na wylot. W powstałą dziurę upchałam jak najwięcej śliwek suszonych. Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam olejem i obsypałam solą, pieprzem, przyprawą do mięsa i roztartym majerankiem. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Natarłam nim mięso. Naczynie z mięsem przykryłam i odstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia naczynie wstawiłam do piekarnika i piekłam mięso przykryte folią aluminiową przez godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ostatnie 20 minut piekłam je bez przykrycia. Schab jako, że miał służyć za wędlinę, to pozostawiłam do wystygnięcia w piekarniku, a następnie wyjęłam go z powstałego sosu, zawinęłam w folię aluminiową i schłodziłam w lodówce. Wtedy lepiej się kroi.