Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab pod kołderką"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 36
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 37
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2723
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 115
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 36
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 37
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2723
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 115
Składniki
Plastry schabu umyj, osusz. Lekko rozbij przez folię spożywczą. Oprósz solą i pieprzem z obydwu stron, odstaw w chłodne miejsce na 15 minut. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Por oczyść, pokrój w półkrążki.
Duże naczynie żaroodporne posmaruj masłem, na dnie ułóż cebulę. Na niej rozłóż plastry mięsa, rozsyp półkrążki pora.
Śmietanę roztrzep, wsypując zupę cebulową w proszku i szczyptę czubrycy. Zalej mięso.
Obydwa żółte sery zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp zapiekankę. Wierzch formy przykryj folią aluminiową.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, piecz godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, by wierzch się zrumienił. Przed podaniem posyp szczypiorkiem lub prażoną cebulką.
Czas przygotowania: 90 min ilość porcji: 6 cena za porcję: 3,80 złŹródło: Chwila dla Ciebie