Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab suszony w piekarniku to innowacyjny sposób na przyrządzenie domowej wędliny. Kawałek schabu nabiera koloru pięknego różu, dobrze się kroi i smakuje jak najdroższa i najbardziej szlachetna polędwica. Do przygotowania suszonego schabu wybierz dobrej jakości mięso, najlepiej z ekologicznego chowu. Jeśli masz dostęp do dziczyzny, użyj schabu z dzika.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3885
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414979
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2429
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3885
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414979
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2429
Składniki
Umyj mięso i osusz, a ostrym nożem usuń błonki i tłuszcz. Weź pod uwagę, że na przygotowanie mięsa będziesz potrzebować kilku dni. Dokładnie natrzyj schab cukrem, przełóż do szklanej miski i wstaw do lodówki na 24 godziny. W misce na pewno zbierze się woda, więc wylej ją. Po wyznaczonym czasie ponownie umyj i osusz mięso. Wymieszaj kamienną sól z peklową lub użyj tylko zwykłej soli. Kamienną sól możesz połączyć z solą morską lub himalajską. Sól peklowa zapewnia czerwony kolor mięsa i jego odpowiednią strukturę, lecz jeśli chcesz przygotować schab bez konserwantów, sięgnij tylko po zwykłą sól i przyprawy. Mieszanką soli natrzyj mięso, znów ułóż w naczyniu i ponownie odstaw na 24 godziny do lodówki.
Po kolejnej dobie w lodówce wyjmij schab, odlej wodę i natrzyj mięso zmieszanymi przyprawami – suszone zioła, zmieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, utartymi w moździerzu nasionami kolendry i ziarnami jałowca (jeśli lubisz leśny posmak w mięsie). Natarty schab odłóż do naczynia i ponownie włóż do lodówki na kolejną dobę.
Gdy mięso jest już odpowiednio zamacerowane, ułóż je na ruszcie piekarnika, a pod spodem ustaw blachę, by płyn mógł swobodnie ściekać. Piecz przez godzinę w 80°C przy zamkniętych drzwiach. Po tym czasie włącz termoobieg, zmniejsz temperaturę pieca do 50-60°C i trzymaj w nim schab kolejne 4 godziny (możesz dłużej).
Następnie wyjmij mięso, ostudź, włóż do siatki wędliniarskiej, zawiąż i powieś w przewiewnym miejscu, by dalej podsychało. Po kilku dniach przenieść schab do lodówki, owijając go uprzednio papierem lub czystą ściereczką. Podawaj, krojąc w jak najcieńsze plasterki.