Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab w skarpecie to niezwykle ciekawy patent na samodzielne przygotowanie dojrzewającej wędliny, idealnej na codzienne kanapki, ale także i od święta. Całość jest banalna w przygotowaniu, choć wymaga nieco cierpliwości. Proces suszenia w warunkach domowych trwa nawet kilka tygodni. Z pewnością jednak warto poczekać. Żadna sklepowa wędlina nie będzie dorównywać tej w smaku!
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 275
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 14
Polecam.
Odsłon: 762
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2036
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 275
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 14
Polecam.
Odsłon: 762
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2036
Składniki
Schab umyj i bardzo dobrze osusz. Odetnij część z tłuszczem i ścięgnami, pozostawiając jak najwięcej części czystego mięsa.
Wszystkie przyprawy i sól włóż do szczelnej torebki z zamknięciem strunowym lub do woreczka przeznaczonego do zgrzewania. Wymieszaj je krótko ze sobą.
Włóż mięso i dobrze natrzyj je przyprawami. Zamknij woreczek lub zgrzej go, usuwając jak najwięcej powietrza. Włóż schab do lodówki i przechowuj go tam przez ok. miesiąc, codziennie obracając torebkę.
Wyjmij torebkę z mięsem, a mięso przełóż do rajstopy – zwykłej, jednorazowej, damskiej rajstopy. Na końcu zawiąż supeł. Mięso zważ – kontrola jego wagi jest istotną kwestią przygotowywania wędlin dojrzewających.
Schab w skarpecie powieś w chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Kontroluj jego wagę co 2-3 dni. Ostatecznie powinno ważyć 2/3 swojej początkowej masy.
Jeśli na powierzchni mięsa pojawi się biało-zielona pleśń, nie martw się. Weź trochę octu i zwyczajnie zmyj ją z powierzchni schabu. Jeśli pojawi się czarna pleśń, niestety całość nadaje się do wyrzucenia.
Żeby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni, przez pierwsze 2 tygodnie możesz suszyć schab w lodówce. Ciekawie sprawdzi się też suszenie mięsa przy małym wentylatorze.
Po kilku tygodniach schab jest gotowy do krojenia i serwowania.